CPL - Cirkuláris polárszűrők

A CIR-PL vagy CPL cirkuláris polárszűrők jelentősége felbecsülhetetlen a fotográfiában és a videózásban. Vannak bizonyos helyzetek, ahol a polarizált fény lehetetlenné teszi a részletgazdag, minden szempontból értékes kép készítését. Ilyenek a csillogó, tükröződő víz- vagy üvegfelületek vagy nem fémes felületek, melyek komoly kihívások elé állíthatják a fotóst. A cirkuláris polárszűrők segítségével kontroll alatt tarthatjuk a tér minden irányából a képérzékelőre jutó fénysugarakat. A közvetlen nap fénye a képérzékelőt már a légkörön áthatoló és az ott található felületekről, porszemekről, páracseppekről össze-vissza tükröződő részben polarizált fény éri el. Ezen visszatükröződések kiszűrésére hozták létre a cirkuláris polárszűrőket. Amennyiben a légkörben tapasztalható reflexiókat szűrjük ki, úgy az égbolt képe sokkal kékebb tónusú és kontrasztosabb lesz.

A Hoya cirkuláris polárszűrők számos előnnyel rendelkeznek, amelyek magyarázzák azok népszerűségét a fotósok és videósok körében. Az egyik ilyen előnyük a minőség kompromisszumok nélkül. A Hoya szűrők magas minőségű üvegből készülnek, amely garantálja a tiszta és éles képeket rögzítését. Ezenkívül a szűrők speciális bevonatréteggel vannak ellátva, amely csökkenti a szennyeződések és a víz megtapadását a felületen, így könnyen tisztíthatóak és ezáltal lényegesen tartósabbak.

A szűrő hatása minden napszakban megfigyelhető, de a legdrámaibb hatást a reggeli és az esti órákban tapasztalható. A csillogó, nem fémes felületekről visszaverődő sugarak kordában tartása pedig feltár számunkra olyan textúrákat, melyek a cirkuláris polárszűrő (CPL) használata nélkül nem tudnánk megörökíteni. A cirkuláris polárszűrőt technikailag úgy kell elképzelni, hogy a szűrő két üvegén keresztül a tér minden irányából jutnak be fénysugarak az objektív belsejébe, majd a képérzékelőre. A két szűrőlap egymáson való elforgatásával, bizonyos polarizáltságú (irányú) fénysugarak átjutnak a két szűrőlapon mások pedig nem. A hatásfok függ a beeső fény szögétől és a elforgatás mértékétől. A hatás azonnal érzékelhető a fényképezőgép keresőjében vagy az LCD kijelzőn, így a kívánt hatás mértéke közvetlenül az expozíció előtt megfigyelhető. A cirkuláris polárszűrő (CPL) használatával kb. 1 fényérték veszteségünk adódik. Célszerű akkor alkalmazni, amikor arra szükség adódik.

Ha a minőség és az ár-érték arány számít, akkor a Hoya japán cirkuláris polárszűrők egy kiváló választás a fotósok és videósok számára. Vásárlóként biztos lehet abban, hogy a Hoya szűrők kiváló választásnak bizonyulnak, ha minőségi és tartós terméket szeretne vásárolni megfizethető áron.

HOYA - A különbség egyértelmű!

Nézet:
Sorrend: